Liebherr LTM 1070-4.2 - A. Kutter

Een politievoertuig, een boom en een hijskraan op straat. Gelukkig niks ernstigs, maar juist wat feestelijks; het opstellen van de mei boom in Aitrach (DE).

Net als de Liebherr LTM 1040-3 van A. Kutter was de LTM 1070-4.2 die dag bezig om in verschillende Duitse dorpjes om meibomen op te richten, een jaarlijkse traditie. Deze kraan was destijds nog relatief nieuw in de vloot van A. Kutter. Het is een gebruikte 70-tons kraan uit bouwjaar 2008 die voorheen bij Wissel uit Aschaffenburg (DE) liep.

De maximaal 50 meter lange hoofdmast is hier tot een lengte van 36,1 meter uitgeschoven. De feestelijk versierde boom weegt ongeveer 3 ton. Terwijl de politie de weg afsluit wordt de boom gekantelt.

De boom wordt in een voorbereide herbruikbare fundering gezet.

De stempelbasis meet 8 x 6,3 meter.

De onderwagen wordt door een Liebherr 6-cilinder dieselmotor met een vermogen van 270 kW (367 pk) aangedreven. Deze kraan beschikt over de optionele 8x6-aandrijving waarbij de voorste as ook aangedreven wordt.

Vanuit de hoogwerker wordt de rigging weer losgemaakt, een mooie en veilige manier.

De kraan neemt zelf 10,7 ton ballast mee, dat heeft een draaicirkel van 3,46 meter. De maximale ballast weegt 14,5 ton. Om binnen de gestelde aslasten te blijven wordt deze 3,8 ton ballast, dat geometrisch op de onderwagen past, niet meegenomen.

Ingepakt is de kraan 12,52 meter lang, 2,55 meter breed en 3,8 meter hoog. Het transportgewicht is ongeveer 48 ton.

Achterop de kraan is een grote kist voor hijsgereedschap gemonteerd. Deze kraan wordt doorgaans veel voor bergingswerk ingezet, getuige ook de sleepstangen bovenop de kist met stempelhout.

Een erg fraaie en compacte kraan, de grootste kraan in de vloot van A. Kutter!

Terug naar het Liebherr menu