Terex CC 400 - Zwagerman VMT

Zwagerman VMT uit Nederhorst den Berg (NL) beschikt over deze bijzondere Terex CC 400 rupskraan. Het is een 100 tonner. Een zeldzame kraan in Nederland, dit is de enige. De kraan kon ik fotograferen op een bouwplaats in Langedijk (NL).

De kraan heeft een breedte van 5,675 meter met de rupsen uitgeschoven. Voor het transport over de weg kunnen de balken ingeschoven worden zodat de breedte tot 3,655 meter gereduceerd kan worden.

De Cummins QSB5.9 met 244 pk drijft twee hydropompen aan, daarmee worden de kraanfuncties bediend.

De ballast heeft een draairadius van 5 meter.

De kraan wordt met 24 ton bovenwagenballast ingezet. Dat is opgebouwd uit een basisplaat van 14,5 ton, een blok van 5,5 ton en twee kleinere blokken van elk 2 ton.

De rupsen zijn 6,37 meter lang. De centrale ballast is niet aan de onderwagen gemonteerd, maar aan de rupsbalken. In totaal is 10,4 ton centrale ballast gemonteerd, per rups 5,2 ton.

De hoofdmast heeft een maximale lengte van 61 meter. Ook mogelijk is een 49 meter lange hoofdmast gecombineerd met een 22 meter lange vaste jib.

In de bovenwagen zijn drie lieren gemonteerd, twee hijslieren en een verstellier voor de hoofdmast. Het hijsdraad op beide trommels heeft een reeptrek van 10 ton.

De kraan was hier opgebouwd met 37 meter hoofdmast. Daarmee hijst de kraan 30,5 ton op 9 meter vlucht en 4,9 ton op 32 meter vlucht.

Een fraaie en bijzondere kraan van Terex. De kraan draait nog in de fabriekskleuren.

Terug naar het Terex menu