Liebherr LTM 1070-4.1 - Feuerwehr Ulm

Liebherr biedt ook speciaal aangepaste hijskranen aan voor de brandweer, een voorbeeld daarvan is deze fraaie Liebherr LTM 1070-4.1 die in dienst is bij de brandweer van de Duitse stad Ulm (DE). De kraan werd tentoongesteld op een opendag van een lokale brandweerkazerne, niet ver van Ulm vandaan.

De brandweerkranen worden vooral ingezet voor het redden van personen vanaf hoogtes, het bergen van voertuigen, het bergen van schades na stormen en het afslepen van voertuigen. Ook kunnen de kranen ingezet worden bij de bestrijding van brand. Het bouwjaar van de kraan is 2005.

Een 30 tons hijsbalk is op de bumper gemonteerd.

De giek van de kraan is 50 meter lang.

Naast de giek hangt een speciale korte jib, die aan de giekkop bevestigd wordt. Hierop is een spuitstuk bevestigt waarmee de brandweer dus ook van ca. 50 meter hoogte water kan spuiten op het vuur. Er worden dan twee waterslangen vanaf de kop, onder de giek door, aan een pompvoertuig vastgemaakt.

De brandweer LTM 1070-4.1 is maar met 10 ton ballast uitgerust, tegen 14,5 ton voor de 'normale' kraan.

Naast de kraan stond een klassieke Magirus brandweerwagen. Momenteel bouwt Magirus nog altijd brandweervoertuigen in een grote fabriek nabij Ulm.

Achterop de kraan is een afsleepstang bevestigt en een grote opbergkist voor hulpmiddelen. Achter deze opbergkist is een 8-tons berginslier gemaakt.

Boven de ballast is een frame met schijf gemaakt waar de bergingslier doorgevoerd worden kan. Een interessante kraan!

Terug naar het Liebherr menu