Testen cablepans door Boekestijn

Bij Birkhoff Staalbouw in Pernis werden voor een klant een tweetal cablepans gebouwd. Dit zijn opslagboxen voor leidingen in zee. Voor uitlevering moesten de boxen nog getest worden met de maximale belasting, voorvoor werd kraanbedrijf Boekestijn ingehuurd. Birkhoff Staalbouw kwam al eerder op deze website voorbij, zo werd een ligger bij Zoetermeer geplaatst.

Boekestijn zette haar grootste kranen in; de Liebherr LTM 1750-9.1 en de Liebherr LTM 1500-8.1 om de cablepans en testgewicht te hijsen en op het ponton te laden. Een Liebherr LTM 1150-6.1 is ter plaatste als hulpkraan voor de grote telekranen en het hijsen van de testgewichten in de boxen.

De ronde opslagboxen zijn gevuld met 220 ton ballast. Het eigengewicht van de cablepan is zo'n 60 ton. Van concullega Wagenborg Nedlift werd een 350 tons multibeam gebruikt.

De eerste test is succesvol doorgevoerd, de cablepan wordt direct op het ponton geladen.

De LTM 1750 heeft hiertoe de giek 49,1 meter uitgeschoven. De LTM 1500 heeft de giek 47,3 meter uitgeschoven.

Beide kranen hebben de YSL afspanning ingebruik.

De cablepans worden bij ca. 40 meter vlucht op het ponton gezet.

De tweede kan opgepakt worden en tussen de kranen ingezet worden.

De LTM 1500 is opgebouwd met de complete ballast van 165 ton, de LTM 1750 staat met 124 ton ballast opgesteld. Dat kan nog worden aangevuld tot 204 ton.

De volgende test kan beginnen. Als de cablepan met proeflast opgehesen is moet dit een aantal minuten statisch getest worden.

Bovenstaande foto werd ook gekozen voor de Liebherr Ehingen kalender 2015!

Terug naar het Hijsklussen menu