Liebherr LB 28 - Kurt Motz

Een Liebherr LB 28 boorstelling van Kurt Motz uit Illertissen (DE).

De stelling stond op hetzelfde werk waar ook de Liebherr LRB 125 stond. Deze boorstelling werd gebruikt om funderingspalen te maken voor een rioolwaterzuivering. De stelling weegt bijna 100 ton en kan palen tot 70 meter diepte maken.

Op de makelaar zijn drie lieren gemaakt, een hijslier, een hulplier en een pull-down lier. Met de pull-down lier wordt de boorkop alsware langs de makelaar naar beneden getrokken indien de bodem te veel weerstand geeft.

De stelling is opgebouwd met een kelly-boor systeem. Dit is een grondverwijderend systeem waarbij de grond naar boventoe afgevoerd word. Met behulp van een boor in de boorstelling wordt een gat geboord, dat naderhand met wapening en beton wordt afgevuld. De maximale paaldiameter is 2.500 mm.

De onderwagen is 5,9 meter lang en 4,7 meter breed.

In de stelling ligt een Liebherr D 846 A7 motor met 469 pk. Daarmee worden twee grote en een kleine hydropomp aangedreven.

Totaal hangt 15,3 ton ballast achterop de stelling, dat bij transport over de weg verwijderd word.

De makelaar heeft een totale lengte van nog geen 25 meter, langer is ook niet nodig omdat ermee geboord wordt.

Deze stelling kan 5 graden voorover en 15 grader achterover boren. De zijdelingse verstelling is 5 graden. Met deze stelling kan alleen geboord worden, een inzet met heihamer of trilblok is niet mogelijk.

Terug naar het Liebherr menu